Animasyon’da Sınırları Aşan Vegas’ta Bir Türk Sanatçı

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musukisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi ve Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Nevzat Atlığ’ın bu aralar mutluluğuna diyecek yok. Ünlü hocanın mutluluğunun kaynağı ise torunu Kerim Atlığ’ın animasyon sanatçısı olarak ve VJ olarak Los Angeles’te çalışmalarını başarıyla yürütüyor olması.

Animasyon’da Sınırları Aşan Vegas’ta Bir Türk Sanatçı

Animasyon’da Sınırları Aşan Vegas’ta Bir Türk Sanatçı! İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musukisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi ve Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Nevzat Atlığ’ın bu aralar mutluluğuna diyecek yok. Ünlü hocanın mutluluğunun kaynağı ise torunu Kerim Atlığ’ın animasyon sanatçısı olarak ve VJ olarak Los Angeles’te çalışmalarını başarıyla yürütüyor olması.

Her fırsatta dedesi Nevzat Atlığ ve Karsanat Yönetim Kurulu Üyesi ve piyano eğitmeni  olan annesi Nihan Atlığ Simson’dan büyük destek gören Kerim  Atlığ, Los Angeles Film School’da ‘Computer Animation and Visual Effects’de eğitim aldıktan sonra pek çok ünlü müzik gurubunun animasyon ve post prodüksiyon projelerine imza atmış.

Animasyon’da Sınırları Aşan Vegas’ta Bir Türk Sanatçı! Alanında başarılı işlere imza atarak Los Angeles gibi yerlerdeki tekno festivallerinde sahne alan Kerem Atlığ, ABD’de animasyon eğitimleri alarak mesleğine katkı yarattığını anlattı.

Canlı görsel performans sanatçılığına ne zaman ve nasıl başladın?

İlk olarak 2013 yılında Koç Üniversitesi’nde Medya ve Görsel Sanatlar öğrencisiyken bu konuya merak salmaya başladım. Tutkuyla dinlediğim sanatçıların birlikte çalıştıkları görsel sanatçıların çalışmaları ve canlı performansları beni çok etkiledi ve ben de bu konuda kendimi geliştirmeye karar verdim. 2014’te animasyon eğitimi almaya başladım, burada daha çok TV ve Sinema sektörlerine odaklı bir eğitim verilmesine rağmen, ben bu birikimi canlı görsel performanslarıma yönelik kullanmayı tercih ettim.

İlk canlı performansımı ise 2017 yılında Los Angeles’ta bir tekno müzik etkinliğinde verdim. Sonrasında da düzenli bir şekilde etkinlik ve festivallerde canlı performans vermeye devam ettim.

Müzikle görseli buluşturmak neden önemli?

80lerde temelleri atılan, 90’lardaki teknolojik gelişimle çok hızla ilerleyen ve 2000’lerden itibaren tüm büyük etkinliklerde görmeye başladığımız canlı görsel performans sanatının artık daha büyük kitlelerce taktir edilmeye başlamasının sebebi müzik ve diğer sanat etkinliklerinde yaşanan deneyime yeni bir boyut katmasıdır. Birden çok duyuya hitap eden bu performans çeşidi, etkinliği daha da unutulmaz kılıyor.

Bir performansa hazırlanırken ilham için nelere başvurursun? Nasıl hazırlanırsın?

Bu durum tabii ki etkinliğin türüne göre değişir. Müzik etkinliklerine hazırlanırken eşlik edeceğim müzisyenin şarkılarını, şarkılardaki geçişleri, inişleri, çıkışları, kısacası müziği nası icra ettiğini inceledikten sonra kendi setimi bu doğrultuda hazırlıyorum. Görsellerimi hazırlarken en çok ilham aldığım şeylerin ise dinlediğim müzikler olduğunu söyleyebilirim. Özellikle elektronik müzik, düşünce akışımın ve görseli yaratma sürecimin daha hızlı şekil almasını sağlıyor.

Amerika’da Bilgisayar animasyonu ve görsel efekt eğitimi aldığını biliyoruz. Animasyon eğitimi almış olman performans yaptığın sırada bir katkı sağlıyor mu?

Canlı görsel performans sırasında yansıtılan görsellerin özellikle aynı kişi tarafından yaratılmış olması gibi bir şart olmadığından bu sanatı yapan bir çok insan eski video kasetlerden, filmlerden ve belgesellerden bile görüntüler kullanarak özel performanslar sergiliyor. Ben, daha çok bana özgü performanslar vermeyi hedeflediğimden, tamamıyla kendim oluşturduğum görselleri kullanmayı tercih ediyorum, ve aldığım animasyon eğitiminin bu görselleri oluşturmamdaki katkısının çok büyük olduğunu görüyorum.

İlginizi Çekebilir