Ezgi Mola’dan Siber Zorbalığa Büyük Destek! Samsung Electronics Türkiye, Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) işbirliğiyle siber zorbalığa karşı “Siber Zorba Olma! #FARKINAVAR” hareketini başlattı. Ünlü oyuncu Ezgi Mola’nın destek verdiği kampanya, çocukların, gençlerin ve ailelerin siber zorbalığa karşı bilinçlendirilmesi amacıyla 1 Aralık tarihinde The Sofa Hotel’de düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Okullarda verilecek eğitimlerin yanı sıra siber zorbalığa dikkat çekmek için 13 Aralık günü Samsung Türkiye sosyal medya hesaplarını karartıp, “Siber Zorba Olma!” sloganını #FARKINAVAR hashtag’i ile paylaşarak herkesi sosyal medyadaki bu hareketin bir parçası olmaya davet ediyor.
“Birlikte İyi Gelecek” vizyonuyla hareket eden Samsung Electronics Türkiye, Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) işbirliği ile siber zorbalık konusunda çocukların, gençlerin, ailelerin ve öğretmenlerin farkındalığını artırmayı hedefleyen “Siber Zorba Olma! #FARKINAVAR hareketi ünlü oyuncu Ezgi Mola moderatörlüğünde düzenlenen bir basın toplantısıyla başladı.
Ezgi Mola’dan Siber Zorbalığa Büyük Destek! Elektronik ortamda bir birey veya grubun, diğerlerine yönelik kasıtlı biçimde gerçekleştirdiği aşağılama, iftira, dedikodu, taciz, tehdit, utandırma ve dışlama gibi rahatsızlık verici eylemleri ifade eden “siber zorbalık” kavramı her gün binlerce çocuk ve gencin fiziksel ve psikolojik zarar görmesine sebep oluyor. Samsung ve BTK işbirliği ile yürütülen “Siber Zorba Olma! #FARKINAVAR” kampanyası dâhilinde pilot 20 okul ile başlayacak eğitimlerde çocukların, gençlerin, ailelerin ve öğretmenlerin teknolojinin kötü amaçlı kullanımına karşı farkındalıklarının ve kişilik haklarının korunması konusunda duyarlılıklarının artması hedefleniyor.
Siber zorbalıkla ilgili kendi deneyimlerini de paylaşan ünlü oyuncu Ezgi Mola, “Araştırmalar Türkiye’de 42 Milyon aktif sosyal medya kullanıcısı olduğunu gösteriyor. Bu öyle büyük bir rakam ki her yaştan, farklı fikirleri, beğenileri olan insanlarla birliktesiniz. Tabi kitleler değiştikçe ve genişledikçe sizin paylaşımlarınızın altına gelen yorumların da dozajı farklılaşabiliyor. ‘’ Aman da benim güzel kızım ne kadar tatlı gülüyorsun’’ diyen teyzenizin yorumunun altında ‘’ Çok şişmansın ve iğrenç gülüyorsun. Senden tiksiniyorum‘’ yazan birileri olabiliyor. Siber Zorbalık işte tam burada başlıyor.
Ezgi Mola’dan Siber Zorbalığa Büyük Destek! Çocuklar ve gençler en hassas dönemlerinde böyle çirkin dijital saldırılara ve siber zorbalığa maruz kalabiliyorlar. Bu durum onların hayatlarını çok kötü etkiliyor. Arkadaşının saçını çekmemesi gerektiğini biliyor ama sosyal medyada fotoğrafının altına saçların çok çirkin yazmaya çekinmiyor. İşte bu noktayı anlatmamız herkes için çok önemli. Bu yüzden Samsung ve BTK’nın başlattığı “Siber Zorba Olma! #FARKINAVAR” kampanyasında yer almak benim için çok manalı. Özellikle gençlerin kampanya dahilinde siber zorbalık konusunda farkındalık eğitimi alacak olmasının onların bu konuya bakışını çok değiştireceğine inanıyorum..” dedi.
Düzenlenen basın toplantısında konuşan Samsung Electronics Türkiye Başkanı DaeHyun Kim “Teknolojinin sunduğu birçok katma değerin yanında kötüye kullanımından doğan olumsuz sonuçlar da var; bunlardan biri de siber zorbalık. Samsung Electronics Türkiye olarak çocuklarımız ve gençlerimiz üzerinde psikolojik ve fiziksel anlamda yıkıcı etkileri olan bu sorunla ilgili tüm ülke genelinde farkındalık yaratmak için dijital bir film hazırladık. Sosyal medya hesaplarımız üzerinden paylaşımı yapılacak filmimizle birlikte 13 Aralık günü tüm sosyal medya hesaplarımızı “Siber Zorba Olma!” görselimiz ile kararatarak paylaşımlarımızda #FARKINAVAR hashtagini kullanacağız. Projeyle ilgili yayılımı artırmak için tüm paydaşlarımızdan 13 Aralık günü sosyal medya hesaplarından “Siber Zorba Olma!” görselini paylaşarak projeye destek olmalarını istiyoruz” dedi.
Siber zorbalık hangi şekillerde karşımıza çıkar?
- Mobil cihazlar aracılığı ile bireylerin görüntülerini izinsizce çekip paylaşmak,
- Sosyal ağlar ya da sohbet odaları gibi çevrimiçi ortamlarda bireyleri aşağılayıcı, alay edici, tehditkâr, cinsel taciz veya şiddet içeren mesajlar göndermek,
- Birinin kişisel bilgilerini rızası ve haberi olmadan sosyal medya aracılığıyla paylaşmak,
- Sosyal ağlarda birisi hakkında dedikodu yaymak,
- Bir kişiye ilişkin karalayıcı, aşağılayıcı web sayfaları hazırlamak,
- Başkası adına sahte hesap açıp, onun kimliğine bürünmek,
- Bir kişinin çevrimiçi ortamdaki tüm hesaplarını ısrarlı biçimde takibe almak,
- Ortak tanıdıkları etkileyerek hedef olarak seçilen bireyi arkadaş listelerinden silmelerini ve bloke etmelerini, yani sosyal olarak dışlamalarını sağlamak…
Ezgi Mola’dan Siber Zorbalığa Büyük Destek! Kocaeli Üniversitesi’nin TÜBİTAK ile yürüttüğü Siber Zorbalık araştırmasına dair sonuçlar:
- Araştırmaya katılan öğrencilerin % 90’nının Facebook’ta hesabı bulunuyor.
- % 11.64’ü sözlü siber zorbalığa maruz kaldığını; % 10.13’ü ise siber zorbalık yaptıgını belirtmiş.
- Araştırmaya katılan öğrencilerin yaklaşık %56.5’i internette tanımadığı kişilerle konuştugunu söylemiştir
- Öğrencilerin %57.6’sı sosyal ağlarda “kullanıcıyı şikayet et/bildir” linkini kullanarak şikayette bulunduğunu ifade etmiştir. Öğrencilerin şikayet etme nedenleri arasında ilk sırada “sözlü taciz” yer almaktadır.
- Siber ortamda, sözlü tacize maruz kaldığını belirten öğrencilerin oranı ise %25.4’tür.
- Araştırmaya katılan öğrencilerin %32,5’i siber zorbalığa maruz kalmaları halinde “kanıt içeriği silme” davranışını tercih etmektedir.
- Araştırmaya katılan kız öğrencilerin %16’sı, erkek öğrencilerin ise %30,5’i siber zorbalığa maruz kalmaları halinde “misilleme” yoluyla zorbalığa karşılık vermeyi uygun bulmaktadır. Siber ortamda, sözlü tacize maruz kaldığını belirten öğrencilerin oranı ise %25.4’tür.
- Araştırmaya katılan öğrencilerin %32,5’i siber zorbalığa maruz kalmaları halinde “kanıt içeriği silme” davranışını tercih etmektedir.
- Araştırmaya katılan kız öğrencilerin %16’sı, erkek öğrencilerin ise %30,5’i siber zorbalığa maruz kalmaları halinde “misilleme” yoluyla zorbalığa karşılık vermeyi uygun bulmaktadır.
- Çalışmanın dikkat çekici bulgulardan biri de öğrencilerin siber zorbalığa maruz kalmaları halinde bunu öncelikle arkadaşları ile paylaşacaklarını ifade etmeleridir; (okul arkadaşına söylemek %41, çevrimiçi arkadaşa söylemek %31).
- Ailemle paylaşırım diyenlerin oranı %37, öğretmeniyle paylaşma oranı ise %15’tir. Bu durum ergenlerin siber zorbalık durumda yetişkinleri öncelikli rehberler olarak görmedikleri ortaya koymaktadır.
Ebeveynler Siber Zorbalığı Önlemek için neler yapabilir?
- Çocuklarla siber zorbalık konusunda konuşmalı, onları yargılamadan dinlemeli ve başkalarına saygı konusunda çocuklara rol model olmalı
- Siber zorbalığa karşı okulla işbirliği yapmaya teşvik etmeli,
- Çocukları siber zorbalığa maruz kaldığında bunu abartmak ya da yok saymak yerine çocuklarına siber ataklar ile nasıl mücadele edebileceklerini öğretmeli
- Çocukların siber zorbalık vakalarını yetişkinlere, yasal kişi ve kurumlara bildirmeleri konusunda teşvik etmeli