Kış Mevsiminde Depresyon Yaygınlaşıyor

Kış Mevsiminde Depresyon Yaygınlaşıyor! Mevsimsel duygu durum bozukluğu birçok kişide görülebilen psikolojik bir rahatsızlık. Özellikle kış aylarında daha sık yaşanan ve kış depresyonu olarak da adlandırılan bu durum, kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Mutsuzluk, özgüven eksikliği, enerji kaybı gibi durumlar gözlemleniyor ve bu tarz belirtiler 2 haftadan uzun sürüyorsa hemen bir uzmana danışılması gerekiyor.

Kış mevsiminde Depresyon Yaygınlaşıyor

Kış Mevsiminde Depresyon Yaygınlaşıyor! Mevsimsel duygu durum bozukluğu birçok kişide görülebilen psikolojik bir rahatsızlık. Özellikle kış aylarında daha sık yaşanan ve kış depresyonu olarak da adlandırılan bu durum, kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Mutsuzluk, özgüven eksikliği, enerji kaybı gibi durumlar gözlemleniyor ve bu tarz belirtiler 2 haftadan uzun sürüyorsa hemen bir uzmana danışılması gerekiyor.

Central Hospital’dan Uzman Psikolog Aycan Bulut, “Kış mevsiminin gelişiyle birlikte birçok kişide psikolojik değişimler başlayabilir. Yaz mevsiminden sonra güneş ışınlarının azalmasıyla depresif durumlarda artışlar gözlemlenebilir. Özellikle havaların soğuması kişinin sosyalleşmesini engeller.” diyor.

Kış Mevsiminde Depresyon Yaygınlaşıyor! Depresyon sık görülen, tekrarlayan, kişinin psikolojisinde olumsuzluklara yol açan ve yaşamını zorlaştıran duygu durum bozukluğu olarak da kabul edilir. Yaşanan tüm belirtiler kişinin hayat kalitesini düşürebilir ve yaşamsal işlevselliği bozabilir. Özellikle bu kişiler kendilerini yoğun bir şekilde çaresiz ve yalnız hissederler. Bu kadar yoğun duyguları ve düşünceleri olan kişiler bu dönemi hayatın akışına bırakarak çözemezler.

Bir kişiye depresyon tanısının konulabilmesi için o kişinin daha önceki işlevsellik düzeyinde 2 haftadan fazla süren bir değişiklik olması gerekir. Bunun yanı sıra yaşanan semptomların sayının fazla olması ve bu belirtilerin en az birinin depresif duygu durum, yapılan işe ilgi duymama ya da artık zevk alamama gibi durumların olması şarttır.

Enerji kaybı, mutsuzluk ve dikkat eksikliği varsa…

Depresyon yoğun üzüntü, özgüven eksikliği, enerji kaybı, uykusuzluk, iştahsızlık, dikkat eksikliği, mutsuzluk, isteksizlik ve hayattan keyif alamama gibi kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen belirtilerin yoğun yaşandığı bir ruh bozukluğudur. Aynı zamanda kişide zihinsel, duygusal ve davranışsal olumsuz değişiklikler de gözlemlenebilir.

Kış Mevsiminde psikoloji değişebilir

Kış mevsiminde Depresyon Yaygınlaşıyor! Kış mevsiminin gelişiyle birlikte birçok kişide psikolojik değişimler başlayabilir. Yaz mevsiminden sonra güneş ışınlarının azalmasıyla depresif durumlarda artışlar gözlemlenebilir. Özellikle havaların soğuması kişinin sosyalleşmesini engeller. Örneğin dışarıda program yapmak yerine evde vakit geçirmeyi tercih eder. Daha önceden depresyon tanısı almış ya da depresif duruma yatkınlığı olan kişilerde depresyonun şiddetli yaşanması ve tekrarlanması mümkündür. Kış mevsiminde sorumlulukların daha da artması, yaşam hızına uyum sağlamaya çalışma, programlarda yoğunluk ve günlerin kısalığı gibi sebepler kış depresyonunun yaşanmasına zemin hazırlayabilir.

Her kişide farklı

Kişilerde kış depresyonun hissedilmesi ve şiddeti kişilik yapısına göre farklılıklar gösterebilir. Depresyon belirtileri 2 haftadan fazla bir süre kişinin bireysel, sosyal ve iş hayatını olumsuz etkiliyorsa ve buna ek olarak bedensel rahatsızlıklardan da söz ediliyorsa bir uzman ile görüşülmesi gerekir. Bir insanın yaşamı boyunca depresyon geçirme olasılığı yüzde 25’dir. Özellikle bu durum kadınlarda daha fazla yaşanmaktadır.

Kış Mevsiminde Depresyon Yaygınlaşıyor! Mevsimsel depresyon yaşayan kişiler yaz aylarında kendilerini daha canlı ve hareketli hissederken kış aylarında daha enerjisiz hissedebilirler. Ayrıca aşırı yeme isteği, az fiziksel aktivite, çok fazla kilo alma ve sürekli uyuma ihtiyacı gibi durumlar da gözlemlenebilir.

Sosyalleşin!

Kış depresyonu yaşayan kişilerin açık havada vakit geçirmeye özen göstermeleri gerekir. Özellikle açık havada sabah 06.00-10.00 saatleri arasında spor yapmak fayda sağlayabilir. Arkadaşlarla sosyalleşmek, farklı ve eğlenceli etkinliklere zaman ayırmak da bu durumu atlatmalarına yardımcı olabilir. Eskiden yapmaktan keyif alınan tüm aktiviteler yavaş yavaş tekrardan yapılmaya başlanmalıdır. Bu kişilerin olumsuz düşünceleri ve kısıtlayıcı davranışları tespit ederek, pozitif düşüncelere odaklanması ve olumlu davranışlarını fazlalaştırmaları gerekir.

Olumsuz düşüncelere karşı psikoterapi

Kış Mevsiminde Depresyon Yaygınlaşıyor! Kış depresyonunun tedavisinde sadece ilaçlar kullanılmaz. Kişilerin gerek bireysel gerekse kişiler arası sorunlarını çözmek ve hayatlarını pozitif yönde değiştirebilmek amacıyla psikoterapi teknikleri de uygulanmaktadır. Psikoterapideki ilk amaç bu kişilerin hayata karşı olumsuz düşüncelerini ortadan kaldırmaktır. Bunun yanı sıra kendilerine ve yaşama olan güven eksikliklerini tekrar kazandırabilme ve yıkıcı düşüncelerden kurtulabilmelerine yönelik hedefler de belirlenir.

İlginizi Çekebilir