Burnunuzu nasıl istersiniz – Rinoplasti! Burun estetiği, en karmaşık estetik operasyonların başında gelir. Doktorun deneyiminin çok değer taşıdığı bu cerrahide, ameliyat öncesi planlama-hazırlık-uygun adayın beklentilerinin (3-Boyutlu bilgisayar modelleme/analiz’in bu noktada yararı olmaktadır) doğru anlaşılması gerekmektedir. (Rinoplasti sonrası (Rinoplasti Latince.; Burun şekillendirmek anlamına gelir) yurdumuzun alanında önemli doktorları arasında yer alan Burun Estetiği Cerrahisi Uzm. Opr.Dr. Cem Altındağ bakın neler tavsiye ediyor;
AMELİYAT GÜNÜ
Lütfen, cerrahi işlemin planlandığı hastane’ye zamanında (kimliğiniz, varsa evraklar ile) gidiniz (Ameliyathane randevu sistemini etkilememek için) ve belirtilen randevu saatinizde hasta-yatış bölümü ile görüşünüz. Odanız belli olup, operasyon öncesi tetkikler yapılacaktır. Ameliyat tahmini başlama saatinin 6-7 saat öncesinden, midenin boş (aç ve sıvı da alınmaksızın) olması gerekir. Nadir olarak, acil cerrahi gereken diğer hastalar veya farklı nedenlerden dolayı, ameliyat saatinde değişiklik ya da gecikme olabilir. Böyle bir durum olursa anlayışla karşılayacağınızı ümit ediyorum. Sizden kaynaklanan acil bir nedenle, ameliyat iptali veya ertelenmesi söz konusu ise, en erken bir zamanda telefonla geri dönmeniz, Benim ve cerrahi işlemin yapılacağı hastane açısından da yararlı olacaktır. Hastaneye gelirken, dar olmayan, rahat, bol kıyafetler tercih etmelisiniz. Erkek hastaların, o günün sabahında bıyık-sakal traşı olmaları uygun olur. Bayan hastalarda, makyaj, tırnaklarda oje, takı olmamalıdır.Estetik burun ameliyatı ilk kez yapılıyor ise, buna ‘(İlk) Rinoplasti’ adını veriyoruz. İlk/Primer ameliyat, genel anestezi altında, 1-2 saat kadar sürecektir, cerrahi öncesi hazırlık, anestezi’den uyanıp, kontrol edilip odanıza gelmeniz, süreyi uzatabilir. Eğer, bu tür ameliyat daha önce yapılmış ise, yapılacak ameliyatı ‘Revizyon (Düzeltme) Rinoplasti’ olarak adlandırıyoruz, bu tür ameliyatların süresi, soruna bağlı olarak değişebilir (daha kısa veya daha uzun olabilir).
Odanıza geldikten sonra, burun içinde plastik türevi olan, Sizi rahatsız etmeyen silastik destekler (Tampon değildir!) olduğu için, burundan nefes alabilirsiniz ama ağızdan nefes almayı unutmayınız. Burun üstünde; kalıp (Kişisel burun sırtı kalıp tercihim, metal (aluminyum) kalıplardır, alçı veya plastik kalıp kullanmıyorum), altı ve üstünde bandaj olacaktır. Size ve refakat edenlere, tarafımdan tavsiyeler, bazı hatırlatmalar yapılacaktır. Burun altındaki küçük gazlı bezi kirletecek sızıntı şeklindeki kanamalar normaldir. Baş ağrısı, uzun süren açlık, anestezi kaynaklıdır, burun ve çevresi ağrıları da genellikle hafif derecede olacaktır. 45 dakika sonra, meyve suyu, çorba, yoğurt vb. hafif sulu gıda alabilirsiniz. Refakatçinizin, gözlerinizin iç kısımlarına, sık aralıklar ile ilk iki saat soğuk uygulama yapmasını rica edeceğim. 3-4 saat sonra kendinizi iyi hissediyorsanız, eve dönebilirsiniz. Bazı hastaların hastanede bir gece kalmaları nadir olarak gerekebilir. Kullanacağınız ilaçlar (ilk hafta); Antibiyotik, iltihap giderici ve ağrı kesici ve antibiotikli krem olacaktır (belirli bölgeler için). Bu tedaviye, farklı ilaçlar da eklenebilir.
BİRİNCİ HAFTA
Rinoplasti! Hastaneden ayrıldıktan sonra, soğuk uygulamaya 2 gün, belirtilen şekilde devam etmelisiniz (Gözaltı, göz çevresi: Ciltde hafif sararma, şişlik ve hafif morluklar olabilir, her hastaya göre ve yapılan soğuk uygulama süresine göre değişir).
Burun içi silastik destekler: nadir olarak, aşırı burun akıntısı, hapşırma vb. rahatsızlıklara yol açarsa, antialerjik bir ilaç da kullanılması tavsiye edilebilir.
Hapşırma durumunda, ağzınızı açmayı unutmayınız.
Soğuk uygulama dışında, morluk azaltıcı krem vb. ürünleri, Doktorunuzun tavsiyeleri ile kullanabilirsiniz.
İlk bir hafta; baş, kalp seviyesinden yukarıda olmalı, öne eğilme hareketinden kaçınmalıdır. İstirahat ve uyku sırasında, çift yastık!
Saçlar ve vücut; ayrı yıkama ile banyo yapılabilir (Burun ıslanmamalı!)
Ameliyat sonrası 1.gün’den itibaren, yemek serbest..
İlk 2-3 hafta, sportif aktiviteden, güneşlenmeden kaçınınız.
İlk 2 hafta, gözlük (mümkünse) kullanmayınız. Gerekirse, alın bölgesinden bantlanarak kullanılabilir.
Birinci hafta, lens kullanmaktan kaçınınız.
İLK kontrol; genellikle 4.-7. Gün !. (Diğer kontroller ise; çoğu zaman 2. Hafta, 1.Ay, 3.Ay, 6.Ay, 1.yıl olarak devam eder)
SONRAKİ DÖNEM
- Hafta daha rahat! : Yeni burun üstü bandaj ve silastikleri alınmış burun boşlukları ile çok daha rahat olacaksınız. Tuzlu su (Okyanus suyu vb.) spreylerini burun yıkaması için günde iki kez kullanmaya başlayabilirsiniz. İşe başlamanızda bir sorun olmaz (İşyerinde toz, alerjen maddeler vb. rahatsız edici bir durum yok ise). Eğer, gözaltında hafif sararma, hafif morluklar var ise, makyaj ile kapatabilirsiniz. İlk haftalarda, burun içi şişliklerden/kabuklanmalardan dolayı bazı hastalarda geçici tıkanıklık olabilir.
- Hafta-1. Ay: Soğuk uygulama önemli! (Günde 2 -3 defa, önerilen şekilde) 2 haftadan sonra; Burun üstü bandajları artık gerekmeyecektir. Hafif şişliklerin olduğu bir dönem, soğuk uygulama yine yararlıdır. Burundaki hafif şişlikler, görünümü bazen yanıltabilir, sabırlı olmalısınız. Birinci ay sonu, burun görünümü daha belirgindir.
- Ay- 6. ay: Her geçen ay, şişlikler kayboldukça burun yapısında çok daha olumlu, net görünüm ortaya çıkar. Burun ucu, ödem/şişliğin en geç kaybolduğu bölgedir. Burun ucunda hissizlik, uyuşma ve sertlik, azalarak kaybolur. İlk aylarda, bazı günler (yatış pozisyonu, hormonal nedenler vb.) burundaki hafif şişlikler geçici olarak artabilir, endişelenmeyiniz.
1.Yıl: Burun dış görünümü, tamamı ile belirgindir.
HASTANIN AMELİYAT SONRASI PSİKOLOJİSİ
Çoğu hasta için, ameliyat sonrası psikoloji, rahatlıkla tolere edilir. Şişliklerin her geçen hafta azalması, kaybolması sorun olmaz. Bazı hastalar, ameliyat sonrası ilk günler, burun içi silastik destekler ve burun bandaj nedeni ile burunlarını, normalden fazla kalkık olarak düşünebilirler ancak, ilk hafta içinde burun boşluklarında kisilastik desteklerve 2. Haftadan itibaren, burun üstü bandajın tamamen çıkarılması ile de, farklı (aşırı kalkık) bir burun olduğu düşünülmez. Yine, ilk haftalardaki geçici şişliklerden dolayı burun deliklerinin eşit olmadığının düşünülmesi de, bazı hastalar için söz konusu olabilirama, birkaç hafta içinde hastalar burun delikleri/kanatların görünümünü de normal olarak değerlendireceklerdir. Bazen, ilk haftalardaki burun sırtı veya uç bölgedeki hafif şişliklerin (hatta bu şişlikler nadir de olsa, zaman zaman artabilir, özellikle bazı kadınlarda,hormonal nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir) etkisi ile,estetik anlamda kendini henüz göstermeyen bir burun, düşünce karışıklığına neden olabilirse de, birkaç hafta sonra burun yapısı beğenilmeye başlanır.Ameliyat sonrası dönemde sabırlı olmak, doktorunuzun tavsiyelerine uymak,en idealidir.
Sağlıklı günler diliyorum. (Rinoplasti)