Ayakta Alkışlanan Proje! Yeniçarohori/Küçükköy ‘ün tarihsel ve kültürel zenginliği fark edilmemiş, değer görmemiş bir köydü.1980 sonrası daha iyi yaşam koşulları için köy terkedilmeye yüz tutmuş. Çocukluğumun geçtiği Ayvalık’a her zaman kendimi borçlu hissettim, Küçükköyde tarihin ve kültürün kaybolmasını engellemek ve köyü bilim ve sanat ile tekrardan canlandırmak için bir proje geliştirmeye karar verdim. Sosyal girişimci ve sosyal etkiye inanan bir yatırımcı olarak bilim insanlarının ve sanatçıların köylülerle bir arada yaşayacağı ve projeler üretip dünya ile paylaşacağı, köylü çocukların ücretsiz olarak sanat ve teknoloji dersleri alacağı kültürüne sahip çıkan bilim ve sanat köyü hayal ettim.2014 yılında bu projenin hayalini kurmak bile heyecan vericiydi, heyecanla başladığımız projemiz Köyün meydanında kurduğumuz yeni nesil Kıraarthane’nin 2017 yılında açılmasıyla devam ediyor.Kıraarthane’nin misyonu köy çocuklarını dijital sanat ile tanıştırmak, seminerler, söyleşiler düzenleyerek bu konudaki ilgilerini arttırmak ve kendi oyunlarını tasarlamasına olanak sunmak.Şimdiden Dünya’da ki yaratıcı endustriler arasında ses getirmeyi başardık.
YENİÇAROHORİ/KÜÇÜKKÖY’de Yeni Nesil KIRAARTHANE
‘Burası Kıraathane değil Yeni Nesil Kıraarthane’
Sanatçı kardeşim Eray Dinç ile birlikte köyün meydanında tarihi bir Kıraathaneyi içine sanatı (art) ekleyerek Kıraarthane’ye bir dijital sanat merkezine dönüştürdük. Kıraarthane’nin ilk projesi video sanatı ve mobil oyunu harmanlayarak oluşturalan ‘Recontact:Istanbul’ Apple tarafından 2015 yılı en iyi mobil oyun seçildi, Küçükköyümüzün ilk dijital mahsulü 150 ülkede 60 milyon kişiye ulaştı.Köy ortamında çalışmak isteyen yaratıcı girişimcilere Kıraarthane’nin ofislerini, masalarını hizmete sunuyoruz, ortak çalışma alanı bir co-creative hub oluşturuyoruz.
Teknoloji sanatçıların ve girişimcilerin sınırlarını ortadan kaldırıyor. Bugün bir sanatçı/tasarımcı köyümüzden dünyanın her yerinde istediği şekilde varlık gösterebilmekte ve üretimlerine yön verebilmektedir.
Uzun vadede hedefimiz Kıraarthane’yi Dijital Inkubasyon Merkezine dönüştürmek. Türkiye’de 30 milyon oyuncumuz var ancak oyun üretici gençlerimizin sayısı çok az, kendi oyunlarını üretme fikri köy çocuklarımızı heyecanlandırıyor ve çok ilgi duyuyorlar.
Oyun endustrisinde yer alan bir kadın olarak Türkiye’de ki oyun endustrisinin geliş
mesi ve çocukların gençlerin kendi oyunlarını tasarlayabilmek için eğitim alabileceği bir yer hayalimi köyde gerçekleştirdiğim için çok mutluyum, büyük şehirlerde gençlerin bu tip eğitimlere ulaşması kolay ancak bir kasabanın bir köyünde bunu gerçekleştirebilmek utopik bir durum olarak gözükse de, emekle adanmışlıkla fikirleriniz gerçeğe dönüşüyor ve yüzlerce kişi için sosyal etkileşim kaynağı oluyorsunuz.
3.5 yıldır devam eden süreç sürdürülebilirlik için…
Sanatın ve Inovasyonun çatısı olduğu farklı disiplinlerden uluslararası sanatçıların, yaratıcı girişimcilerin bir arada çalışacağı ‘Sanatla beslenip, değer katan, fark yaratan projelerin üretildiği yeni bir diyar’ olmasını arzuladığımız Yeniçarohori/Küçükköy 1462’de yeniçeriler tarafından kurulmuş daha sonra rumların ve yüz yıldan beri Boşnakların yaşadığı 400 haneli %80’i terkedilmiş taş evlerden oluşuyor.Eski adıyla Yeniçarohori yeni adıyla Küçükköy’ün kültür, sanat ve teknoloji ile yeniden canlandıracak bu özel proje ile küçük bir dünya olmasını hedefliyoruz. Köyde girişimcilerin ve sanatçıların bir arada çalışacağı yeni nesil çalışma ortamı yaratmaya çalışıyoruz.Buna yeni nesil ‘Creative Cluster’ diyebiliriz.
Şimdiye kadar 200’e yakın sanatçı ve sosyal inovasyonu destekleyen melek yatırımcılar projeye dahil oldu.29 sanat galerisi, Dijital Inkubasyon Merkezi, Kültür Merkezi ve Konferans Salonumuzun yanında Türkiye’nin önde gelen Sabancı üniversitesinin Yaratıcı Teknoloji Merkezi kurulması için çalışmalara başlandı.Böylelikle hem üniversitelerden akademisyenler ve öğrenciler ile eğitimler düzenlenirken köyümüzün ve çevre köy çocuklarının ücretsiz bilim&teknoloji&sanat eğitimleri almaları sağlanacak. 2015 yılında, 100 yıl sonra ilk defa Boşnak halkının bahar şenliği olan Teferiç şenliğini Ayvalık belediyesinin ve Küçükköylü kadınların desteğiyle gerçekleştirdik.Bu unutulmaz festival artık her sene köyümüzde Nisan-Mayıs ayında düzenleniyor.Boşnak kültürünü, müziklerini deneyimlemek, yemeklerini tatmak isteyenleri köyümüze bekliyoruz. 1462 yılında kurulan köyümüzün kuruluşundan 555 yıl sonra bilim ve sanatla tekrardan canlanacak, 26 Ağustos 2017’de sergi açılışları, seminerler, söyleşilerle başlıyoruz.Yeni Fikirlerin esin kaynağı olabilmek için tüm sanatçıları ve girişimcileri bekliyoruz. Unutmayın ‘Burası Küçük bir Köy değil Burası Küçük bir Dünya’
Örnek Köy modelini ‘SMART Village’ alt yapısıyla oluşturarak Köy ve civarı hakkında akıllı projeler üretilmesi ya da mevcut projelerin köye entegrasyonunun sağlanması. Bu konuda, Üniversitelerin ilgili bölümlerinden destek ve yönlendirmelerin alınması. Oluşturulan projelerin yerel yönetimler tarafından tanınması ve desteklenmesinin sağlanmasına yönelik çalışmaların yürütülmesi.
-Dijital sanat dahil olmak üzere farklı disiplinlerden sanatçılarla, yaratıcı girişimcilerin öncelikle köy halkı ile bir arada olacağı ortak projeler gerçekleştireceği, küçükköy ve çevredeki köylerde büyüyen çocukların ücretsiz eğitimler alacağı projeler oluşturmak.
-Uluslarası boyutta ise Art Residency programları düzenleyip yabancı sanatçıları köyde ağırlayarak Ayvalık’tan ve köyün dokusundan ilham alarak tasarladıkları projeler üretmelerini sağlayacak mekan ve finansman kaynağı yaratmak, kültür turizmini arttıracağımız projeler üstüne yoğunlaşmak.
-Köy halkının refah seviyesinin arttırılmasına yönelik seminerler, organizasyonlar, kurslar, eğitimler düzenlenmesi. Ayrıca Köy ve civarına özgü bitki, sebze, meyve gibi mahsullerin üreticiler adına pazarlanma faaliyetlerinde bulunulması / destek verilmesi. (Köy halkı ve köydeki ustalar yeni gelen sanatçıların fikirlerine çok saygı duyuyor ortak akıl oluşturarak köyün gelişimi için birlikte çalışıyoruz.)
-Yeniçarohori/Küçükköy ve çevre köy çocuklarının, gençlerinin dijital kültür bilincini oluşturmak ve geliştirmek için faaliyetler, seminerler organize etmek
Simay Dinç Kimdir?
Türkiye’nin ilk Oyun Yapımcıları ve Geliştiricileri Derneği Oyunder’in yönetim kurulu üyesi ve Women in Games Türkiye’nin kurucusu.Yapımcısı olduğu Recontact:Istanbul, Apple tarafından 2015 yılı Türkiye’den en iyi mobil oyun seçildi. Los Angeles New Media Film Festivalinde ödüllendirildi.Sosyal etkiye inanan girişimci Simay Dinç, Türkiye’nin ilk yaratıcı girişimcilik köyü ‘Small Village Small World’ projesini oluşturdu.Bilim insanlarının, Sanatçıların ve Girişimcilerin birarada çalışacağı KIRAARTHANE’nin kurucu ortağı. Simay, sadece kendi girişimleri üzerinde çalışmıyor, girişimleri ve girişim fikirleri olan insanlara da yardım ediyor.Kadın girişimciliğine fırsat tanıyan ve kadın liderliğindeki şirketlere yatırım yapan Arya Women’s Investment Platform’un liderlerinden biri..Simay, aynı zamanda Rising Tide Europe’da Melek Yatırımcı olarak yer almakta ve yaratıcı endustrilere yatırım yapmakta.