Eşinin Başarıları İle Gurur Duyan Adam Hüseyin Başusta! 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü idi. Kadın cinayetlerine, taciz ve tecavüzlerine yönelik şiddetin ayyuka çıktığı günümüzde. Yapılan kitap tanıtımı hayli ilginçti.
O tanıtım ki bir Türk kadınının başarı hikâyesini anlatıyordu… Ceres yayınlarından çıkan “Madelet – Bulutlara Dokunmak” kitabının ilk imza günü, Akmerkez D&R Kitabevi’nde gerçekleştirildi.
Kitabın yazarı Hüseyin Başusta TRT bünyesinde radyo ve televizyonlarda yaptığı sayısız programla adını yayıncılık tarihine yazmış çok değerli bir isim…
Başusta’nın eşi için yazdığı bu biyografi kitabı gerçekten de her türlü övgüye değer…
Kitabın tanıtımının 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’ne denk gelmiş olması oldukça ironikti. Aynı gün bir yanda hak arayan kadınlar biber gazıyla dağıtılırken öte yanda şehrin diğer ucunda eşini yücelten bir erkeğin yazdığı kitabın tanıtımı için kalabalık bir gurup bir araya gelmişti. Kalabalık davetli topluluğunun arasında Düzce Millet Vekili Aşye Keşir, Azarbeycan Millet Vekili, Ganire Paşayeva gazeteci yazar Abbas Güçlü de vardı.
Bir yanda erkeğinin gölgesinde ortaçağı yaşayan kadınların ülkesi, öte yanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kendisine sunduğu imkanları özgürce kullanıp en tepelere uzanan kadınların ülkesi…
İşte Madelet Grabbe Başusta böyle bir kadın…. Örnek bir işkadını, genç kızlara rol model olabilecek sıra dışı bir yaşamı var…
Kırk yıllık televizyon ve Radyo Program yapımcısı ve yönetmeni Hüseyin Başusta TRT’de bir ekol ve aynı zamanda bir okuldu… Bir yıl önce memuriyete elveda dedi, Dünya’yı ve Kuzey Kutbunu gezmeye karar verdi.
Tuttuğu notlar çektiği fotoğraflar kitap olacak kadar çok ve değerliydi ancak Hüseyin Başusta önceliği efsane bir Türk kadını Madelet Grabbe Başusta’nın hayatını anlattığı “Madelet – Bulutlara Dokunmak” biyografi kitabını bitirmeye verdi. Çünkü “Bulutlara Dokunmak” kitabı, eşi Madelet Hanım’ın örnek alınabilecek yaşam öyküsü ve gençlere örnek olabilecek bir hayatı anlatmaktaydı… Madelet Grabbe Başusta’nın yaşam öyküsünün anlatıldığı 351 sayfalık kitap aynı zamanda Türk havacılık tarihi açısından belge niteliği taşıyor.
Madelet Grabbe Başusta; 7 yaşında yetim kalmış, 13 yaşında, yaşını büyüttürerek THK İnönü Planör kampında planör kullanmaya başlamış, arkasından paraşütçü olmuş ve takım halinde dünya ikinciliği kazanmış. Magister uçaklarını kullanmış ve bu 3 hava aracında da daha sonra öğretmenlik yapmayı başarmış ender Cumhuriyet kadınlarından biri.
Genç yaşta kazandığı başarıların ardından yurt dışına giderek, İlk eşiyle birlikte orada halen Almanya’nın en büyük inşaat şirketlerinden biri olan İnterhomes AG şirketini kurmuş. Elde ettiği başarılar ile birlikte, 1963 yılından sonra yurt dışına çalışmaya giden gurbetçilere ve ailelerine kurduğu dernekle kol kanat germiş, maddi ve manevi destek olmuş…
Madelet Grabbe Başusta, elde ettiği başarılar sayesinde dünya çapındaki iş kadınları örgütlerine kabul edilmiş, yılın iş kadını seçilmiş ve dünyanın birçok ülkesinde ülkemizi başarıyla temsil etmiş.
Büyük Adapazarı ve Düzce depremlerine ilk büyük yardımı getiren gönüllülerden biri Madelet Grabbe Başusta. Ayrıca depremde yetim kalan çocuklar için kurucusu olduğu Bremen Türk-Alman Kadınlar Derneği ile birlikte kreş ve yetimhane inşa etmiş…
Eğitime verdiği önem ve yardımlarının yanı sıra, Azerbaycan ve Türkiye arasında dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin gelişmesi alanında yaptığı hizmetlerden dolayı “Bakü Avrasya Üniversitesi” tarafından Fahri Doktora diploması ile taltif edilmiş.
Sahip olduğu imkanları Alman ve Türk halklarının kaynaşması için harcayan ve Federal Almanya Cumhurbaşkanı tarafından 2001 yılında Liyakat madalyası ile ödüllendirilen bir kadın.
Yine kitaptaki satır aralarından iş dünyasındaki tüm bu başarıların yanı sıra Madelet Grabbe Başusta’nın, çok iyi bir eş, iyi bir anne, iyi bir anneanne ve iyilik yapmayı seven, içi insan sevgisiyle dolu örnek bir yaşamın kendisi olduğunu görüyoruz…
Bu kitabı mutlaka alın, okuyun ve kitaplığınıza koyun çünkü Türkiye Cumhuriyeti’ne neden sahip çıkmamız gerektiğinin bir manifestosu “Madelet – Bulutlara Dokunmak”