İpek Yolu Destanı İçin 7 Ülke Şehir ve 7 Sanatçı

İpek Yolu Destanı İçin 7 Ülke Şehir ve 7 Sanatçı! LVMH grubuna bağlı dünyanın en köklü ve en büyük konyak markası, efsanevi İpek Yolu ve onun yerel mirasını,yedi ülkeden yedi çağdaş sanatçının yorumladığı,alışılagelmişin dışında sanatsal keşifleri ve kültürel maceraları bir araya getiren bir yolculukla kutluyor.

İpek Yolu Destanı İçin 7 Ülke Şehir ve 7 Sanatçı

İpek Yolu Destanı İçin 7 Ülke Şehir ve 7 Sanatçı! LVMH grubuna bağlı dünyanın en köklü ve en büyük konyak markası, efsanevi İpek Yolu ve onun yerel mirasını,yedi ülkeden yedi çağdaş sanatçının yorumladığı,alışılagelmişin dışında sanatsal keşifleri ve kültürel maceraları bir araya getiren bir yolculukla kutluyor.

Markanın en ikonik ürününün yedi tadım notasına atfen tarihi İpek Yolu üzerindeki yedi ülkeden yedi ayrı sanatçının katılımı ile gerçekleştirilenİpek Yolu Destanı projesi;Burçak Bingöl (İstanbul, Türkiye), Victor Syrnev (Bişkek, Kırgızistan), Rashad Alakbarov (Bakü, Azerbaycan), Rocko Iremashvili (Tiflis, Gürcistan), Vyacheslav Useinov (Fergana, Özbekistan), Ashkat Akhmedyarov (Astana, Kazakistan) ve Yin Xiuzhen’in (Pekin, Çin Halk Cumhuriyeti) eserlerinden oluşuyor. Seçim süreci ve küratörlüğü sanat danışmanı Hervé Mikaeloff’a ait olan proje için hazırlanan eserler,düzenlenen yerel etkinliklerle sanatseverlerle buluşuyor.

İpek Yolu Destanı İçin 7 Ülke Şehir ve 7 Sanatçı! İpek Yolu Destanı projesiİstanbul ayağı için görsel sanatçı Burçak Bingöl tarafından hazırlanan ve üç farklı seramik çalışmadanoluşan Jardin Particulier başlıklı proje,24 Ekim 2017, Salı günü Fransız Sarayı’nda düzenlenen özel bir davet ile tanıtıldı. Markanın Başkanı Bernard Peillon ve Moët Hennessy Avrupa Başkanı ve Bölge Direktörü Guillaume Penot’nun katılımı ile gerçekleştirilen açılışa aralarında Ayşe Kucuroğlu, Atıl Kutoğlu,Başak-Erol Pelister,Demet Müftüoğlu, Orhan Gorbon, İrem- Kaya Demirer, Emre Ergani’nin de yer aldığı iş ve cemiyet hayatından pek çok ünlü isim katıldı.

İpek Yolu Destanı projesiiçin Fransız Sarayı’nda mekana has iki yerleştirme gerçekleştiren Burçak Bingöl, eserlerinde lider konyak markasınınüretimindeki gelenek ve yöntemlerle, seramik malzemenin kendi kültürel mirası arasında biçimsel ve anlamsal ilişkiler kuruyor. Zamanlar ve coğrafyalar arasında bitkisel motifler, malzeme ve biçim üzerinden yeni ilişkiler inşa eden sanatçı, eserlerinde geçmişi yeniden şekillendiriyor.

Projede yer alan ve projeye adını veren Jardin Particulier,İpek Yolu’yla Çin’den Osmanlı’ya ulaşmış porselen kaplardan ilhamı alan şah kavanozlar üzerinden, doğayla bütünleşen asma süslemeleri ile konyak yapımının zanaatine işaret ederken; seramik ve süsleme arasındaki ilişkiyi yeniden yorumluyor.

İpek Yolu Destanı İçin 7 Ülke Şehir ve 7 Sanatçı! Sanatçı,bir diğer heykel çalışmasında ise dünyaca ünlü markanın bir geleneğine dikkat çekiyor.  Château de Bagnoletve Fransız Sarayı’ndan toplanarak seramik yüzeye kaydedilen çiçeklerin imgeleri,  yıllarca sürecek olan bir olgunlaşma sürecine geçen meşe fıçıların üzerine bırakılan çiçek buketlerini ve bu kolektif çabanın kutlanmasını temsil ediyor.

Burçak Bingöl, Hatayiadlı kobalt mavisiyle sırlanmış bir diğer yerleştirmesinde ise 16. yüzyıldaOsmanlı İmparatorluğu’nda yaşamış bir usta sanatçı Şah Kulu’nun halen Topkapı Sarayı’nda bulunan seramik panosunu bugünün teknolojisiyle yeniden yorumluyor.

İpek Yolu Destanı projesinin İstanbul ayağı için Burçak Bingöl tarafından hazırlanan ve 25-26-27 Ekim tarihlerinde Fransız Sarayı’nda sergilenecek olan bu özel eserleri 0212 251 12 14 numaralı telefondan kayıt yaptırarak izleyebilirsiniz.

İpek Yolu Destanı  projesinde yer alan, yedi ülkeden yedi çağdaş sanatçının eserleri, National Geographic fotoğrafçıları ve film yapımcıları tarafından projenin yerel tanıtımları sırasında çekilen filmler ile farklı medya platformları üzerinden uluslararası izleyicilerle buluşacak.

Burçak Bingöl hakkında

İpek Yolu Destanı İçin 7 Ülke Şehir ve 7 Sanatçı! Sanat eğitimini doktora düzeyinde Hacettepe Üniversitesi’nde tamamlayan Burçak Bingöl, New York, Ankara ve İstanbul’da altı kişisel sergi gerçekleştirdi. Çalışmaları, aralarında 15. İstanbul Bienali’nin de olduğu pek çok karma sergide ve uluslararası fuarda sergilendi. Metropolitan Müzesi (New York); 21C Müzesi (Kentucy); SPM Salsali Private Museum (Dubai); Baksı Müzesi (Bayburt) gibi kamu koleksiyonlarının yanında, Kuzey Amerika, Avrupa, Orta Doğu ve Uzak Doğu’daki pek çok özel koleksiyonda eserleri yer alan sanatçı İstanbul’da yaşamakta ve Zilberman Gallery İstanbul-Berlin tarafından temsil edilmektedir.

İlginizi Çekebilir