Şu Panik Atak Dedikleri

Konuk yazar köşemizde  kişisel ve yaşam koçluğu alanında pekçok meziyetleri olan  Sevda Çelik, “Şu Panik Atak Dedikleri” yazısı ile köşemize konuk oldu.

Şu Panik Atak Dedikleri

Şu Panik Atak Dedikleri! Konuk yazar köşemizde  kişisel ve yaşam koçluğu alanında pekçok meziyetleri olan  Sevda Çelik, “Şu Panik Atak Dedikleri” yazısı ile köşemize konuk oldu. Sağlık alanında pekçok çalışmaları olan  Sevda Çelik, son olarak İngiltere ve Türkiye arasında kurduğu Blue Life İnternational Health Service şirketi ile büyük bir sağlık hizmeti veriyor.

Bir anda korkunç bir korku hissine sahip olabilirsiniz, kalbinizin göğsünüzden çikacağini hissedeceksiniz ve nefesinizi yakalamakta zorlanacaksınız.

İşte, bazı insanlar için, bu duygu ve ilişkili semptomlar günlük hayatta hiçbir sebep olmadan gerçekleşebilir. Fiziksel bir tehdit olmaksızın, bu psikolojik ve fiziksel belirtiler ataklarına panik atak denir. Tehlike belirtisi olmamasına rağmen, vücut hayatta kalmak için tepki gösterir. Bazı insanlar aniden veya hayatlarında özellikle stresli bir süre boyunca panik atak geçirebilirler. Bununla birlikte, diğerleri panik atak ve yoğun kaygının yaygın bir olay

Anksiyeteyi açıklamak

Çoğu insan, genellikle, stresli bir durumla karşı karşıya kaldığında, sınav veya röportajda olduğu gibi, yaşamlarında nispeten ılımlı bir kaygı yaşar. Fakat bazı insanlar için kaygı asla terk etmeyen bir gölge gibidir. Anksiyete bozuklukları, bir kişinin hayatını etkileyebilir, bu da günlük işleri, örneğin işe gitme, hatta evi terk etme gibi işleri yapmakta zorlanır.

Anksiyete, meydana gelen bir şeyden korktuğumuzdan, ne olacağından ve ne olacağından korktuğumuzdan kaynaklanır. Ancak, hepimiz bir şekilde etkileyebileceğinden, bir sorun haline geldiğinde bunu tanımak zor olabilir.

Anksiyete her birey için farklı hissedecek ve yaşadığınız semptomlara bağlı olarak, daha spesifik bir anksiyete bozukluğu teşhisi konulabilir:

  • Yaygın anksiyete bozukluğu (GAD)
  • Panik atak
  • Sosyal anksiyete bozukluğu

Şu Panik Atak Dedikleri!

Panik atak belirtileri

Bir insan panik atak geçirdiğinde, ani ve yoğun bir korku hissi yaşayacaklardır. Bir panik atak hissi değişecektir ve bir kişinin yaşadığı şey, başka biri için aynı olmayabilir. Bununla birlikte, aşağıdakiler de dahil olmak üzere yaygın panik atak belirtileri vardır:

  • hizli kalp  çarpıntısi
  • hasta hissetmek
  • terleme veya sıcak basması
  • göğüs ağrısı veya sıkılığı
  • nefes darlığı
  • başım dönüyor
  • gerçeklikten kopmuş hissetmek

Bir kişi ilk kez panik atak geçirdiğinde, solunum problemleri veya şiddetli vakalarda kalp krizi ile kolayca karışabilir. Bu şekilde hissetmek, anlaşılabilir, çok ezici. Onu deneyimleyen insanlar, sakinleşmek için sıklıkla “nefes al” ya da hiperventilate olurlar. Ne yazık ki, bu durum durumu daha da kötüleştirerek daha fazla yan etkiye yol açabilir.

Panik ataklar tipik olarak 5 ile 20 dakika arasında sürer ve semptomlar 10 dakika içinde en kötüsüdür.

Panik ataklarının üstesinden gelmek ve yönetmek için yollar olduğunu bilin. Solunumunuzu yavaşlatmaya odaklanmak yardımcı olabilir ve duyguların geçeceğini hatırlatır. Tabii ki, bu yapıldığından daha kolay söylenebilir. Endişe ediyorsanız, destek için bir profesyonelle konuşmanıza yardımcı olabilir. Doktorunuz semptomlarınızı değerlendirebilir, olası nedenleri ve anksiyete veya panik bozukluğu olup olmadığını anlamanıza yardımcı olur. Hipnoterapi başka bir seçenektir. Panik ataklar için hipnoz, anksiyetenin ardındaki nedenleri anlamayı ve onları yönetmenin yollarını öğretmeyi amaçlamaktadır.

Şu Panik Atak Dedikleri!

Panik ataklar için hipnoterapi

Hipnoterapi, anksiyete ile başa çıkmak için daha tanınmış bir yöntem haline geliyor ve aynı zamanda panik ataklarının yönetiminde de faydalı olabileceği düşünülüyor. Anksiyete için hipnoterapi, kendine olan inancın yeniden inşasına ve güvenin artmasına ve korku ve endişe duygularının azaltılmasına yardımcı olabilir. Hipnoterapi, hissettiğiniz ezici duygular ile başa çıkmaya yardımcı olmak için gerekli olan daha sakin zihin durumunuza erişme becerisini öğrenmenize ve inşa etmenize yardımcı olabilir.

Panik atak için hipnoz, anksiyete için hipnoterapi ile benzerdir. Bilinçaltınıza erişmeyi ve olumlu değişimi teşvik etmek için öneri gücünü kullanmayı amaçlamaktadır. Hipnoterapist tarafından kullanılan öneriler bireysel durumunuza göre şekillendirilecektir; panik ataklarınıza neden sebep oluyorsunuz ve neden ve vücudunuzun tetikleyicilere tepki verme şeklini değiştirmeye çalışıyorsunuz.

Şu Panik Atak Dedikleri!

Öneriler şunları içerebilir:

Bunu kontrol altında tutuyorsun, hiçbir şey sana zarar vermeyecek ”

Nefesinizi yavaşlatır, sakin hissetmenize yardımcı olur.

“Bunu başarabilirsin, sadece nefes al”

Bu öneri fikri, bir sonraki panik atak geçirdiğinizde, bilinçaltınızın başa çıkmanıza yardımcı olmak için bu ifadelere döneceği.

Panik ataklar için hipnoterapi, hayatınızdaki kontrol ve normallik duygusunu yeniden kazanmanıza yardımcı olabilir. Anksiyetenize neyin yol açtığını anlamanıza yardımcı olabilir, bir saldırının başlangıcına dair belirtileri fark etmenize yardımcı olur ve duyguları yönetmek ve üstesinden gelmek için size araçlar sunar.

Gevşeme ayrıca hipnoterapinin önemli bir parçasıdır. Panik ataklar, bir sonraki saldırıdan korktuğunuzda, ne zaman olacağını bilmeden, sıkıntıya neden olabilir veya endişe duygularını kötüleştirebilir. Anksiyete için hipnoterapi aynı zamanda, genel stresinizi ve endişenizi azaltmaya yardımcı olmak için değerli rahatlama tekniklerini öğretebilir – başka bir saldırı riskini azaltır.

Kendi kendine hipnoz

Hipnoterapi seanslarınız sırasında, seanslar arasında evde pratik yapmak ve seanslarınız bittikten sonra uzun süre kullanmak için kendi kendine hipnoz teknikleri verilebilir. Bunların ardında yatan fikir şudur ki, oturumların dışında endişeli hissediyorsanız, bu tekniklere dönerek endişeli anlarda başa çıkmanıza ve çalışmanıza yardımcı olabilirsiniz.

Panik atak tedavisinde kullanılan ortak bir kendi kendine hipnoz tekniği, endişeli hissettiğiniz zamanlar için “sakin bir tetikleyici” oluşturmaktır. Bu, hipnoterapi seansları sırasında öğrendiğiniz gevşeme tekniklerini harekete geçirmenizi ve kendinizi sakin ve güvenli bir yerde görmenizi içerir.

Güvenli bir ortam düşündüğünüzde, bir noktayı elinize veya başparmağınıza sıkıştırmak gibi fiziksel bir işlem yapabilirsiniz. Bunun arkasındaki fikir, bir rutin oluşturması ve sakinleştirici bir reaksiyonu teşvik etmesidir; endişeli, korkulu veya endişeli hissediyorsanız, fiziksel eylemi gerçekleştirirsiniz ve sakin bir his uyandırırsınız. Bu tür eylemler, sizi endişelendirmenize rağmen, hiçbir şeyin size zarar vermeyeceğini hatırlatmak için size yardımcı olur.

Panik atak geçirdiğinizde ne yapmanız gerektiği

Panik atak geçirdiğinizde, semptomlar çok gerçektir ve hayatınız tehlikede gibi hissedilebilir. Fiziksel tehlikede olmadığınızı ve hissettiğiniz semptomların zararlı olmadığını bilmek, bunun gerçekleşmesine yardımcı olabilir, ancak bunun her zaman kolay olmadığını biliyoruz.

Panik atak yaşarken neler yapabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi vermeden önce, saldırıları nasıl önleyebileceğinize bakalım.

Şu Panik Atak Dedikleri!

Panik atakları nasıl önlenir

Elbette, kontrolümüz dışında olan bazı durumlar var. Ama her zaman kontrolümüzde olan şey nedir? Onlara tepki verme şeklimiz. Stresi nasıl yöneteceğinizi öğrenmek panik atakları yönetmenize yardımcı olarak uzun bir yol kat edebilir. Panik atakları önlemek için bazı öneriler:

Solunum egzersizleri, gevşeme ve meditasyon

Stres yaptığımızda, bedenlerimiz “dövüş veya uçuş” moduna girer. Bu, normalde yaptığımızdan çok daha sığ nefes almamıza neden oluyor. Kaygı ve panik atakları olan birçok insan için bu, vücut için ortak bir durumdur. Nefes alan sığ, göğüs ağrısı ve baş dönmesi gibi fiziksel semptomlara neden olabilir. Bu belirtiler panik yapmamıza yetecek kadar olabilir ve bazıları için de tamamen panige yol açar.. Düzenli solunum egzersizleri burada size yardımcı olabilir. Bunun da ötesinde, genel olarak stres ve endişe seviyelerini azaltmaya yardımcı olmak için gevşeme egzersizleri, meditasyon ve kendi kendine hipnoz düşünebilirsiniz.

Düzenli egzersiz

Fiziksel aktivite, stres ve endişenin yönetilmesine yardımcı olan başka bir yoldur. Egzersiz yaptığımızda, bedenlerimiz endorfin (“mutlu” hormonlar) üretir ve bu da stresi azaltmaya yardımcı olur. Egzersiz yapmaya alışkın değilseniz, sadece normal yürüyüşlerle başlamak işe yarayabilir.

Stresi azaltmak için özellikle yararlı olan diğer egzersiz türleri arasında yüzme, yoga ve koşu yer alır.

Şu Panik Atak Dedikleri!

Aşırı şeker, kafein ve alkolden kaçınma

Dengeli bir diyet yapmak vücudunuza sağlıklı ve mutlu olması için gerekenleri vermenize yardımcı olacaktır. Bazı yiyecekler ve içecekler fiziksel anksiyete belirtilerini şiddetlendirebilir – bunlar çok fazla şeker, kafein ve alkol içerir.

Kafein tüketiminizi azaltmaya çalışın ve bunun yerine bitkisel çayları deneyin.. Bu, açık tavsiyeler gibi gelebilir, ancak genellikle yiyecek ve içeceğin ruh sağlığımız üzerindeki etkisini unutuyoruz.

İlginizi Çekebilir