Bedri Baykam’ın Son On Yıldan Seçki’leri Kiev’de…

Bedri Baykam’ın son 10 yılda yaptığı eserlerden oluşan sergi, 7 Mart- 7 Nisan 2018 tarihleri arasında Kiev’de sergileniyor.

Bedri Baykamın Son On Yıldan Seçkileri Kievde!

Bedri Baykamın Son On Yıldan Seçkileri Kievde! Bedri Baykam’ın son 10 yılda yaptığı eserlerden oluşan sergi, 7 Mart- 7 Nisan 2018 tarihleri arasında Kiev’de sergileniyor.

4D, Tarihin Röntgencisi ve Boş Çerçeve serilerinden 18 eserin yer aldığı sergi, Baykam’ın tual, 4D ve kavramsal sanat üzerine yaptığı eseri kapsıyor.

Kiev’deki Ukrayna Ulusal Sanat Akademisi (National Academy of Art of Ukraine)’nin daveti üzerine, 138. kişisel sergisi ve aynı zamanda Ukrayna’daki ilk kişisel sergisini açan Baykam, serginin açılışı için Kiev’deydi. Oldukça kalabalık geçen açılışta Sibel ve Bedri Baykam’ın haricinde Kiev Büyükelçimiz Yönet C. Tezel ve eşi Ave Brigader-Tezel, Akademi ikinci başkanı Victor Sydorenko, sanatçı Valentin Popov, koleksiyonerler Emin Hitay, Yana Aftanaziv, Zenko Aftanaziv, gazeteci Rıza Öziş, işadamları Özkan Yılmaz, Mete Karaer ve Kiev sanat ortamından birçok isim vardı.

Bedri Baykamın Son On Yıldan Seçkileri Kievde!

“Bedri bir panzehir gibi ortaya çıkıp olağanüstü, güzel ve mucizevi olanı gösteriyor. Bu yüzden, acı ya da trajedi içinde dahi olsa, her zaman daimi bir özgürlük sembolü; farklı boyutlarda zaman kavramı ile iletişim ve etkileşim içinde olarak sezgilediği, umuda ve barışa dair olasılıklar da var.

Bedri’nin söylediği, zamanın çizgisel, tek boyutlu değil, çok boyutlu olduğu ve bu yüzden yine sanatın da aynı şekilde çok boyutlu olması gerektiği. Picasso’nun, Kübizm’in, Sürrealizm’in ötesinde Bedri, tüm bu akımları buluşturup, insanoğlunun algı dünyasının çok ötesine taşıyor. Çünkü şimdi artık “usta” geldi. Usta geldi ve ışığını tüm insanlığın üzerine bir dolunay gibi yansıtacak…”

-Mamade Kadreebux (Dream Captions ‘4D’ Kataloğu, 2009)

Bedri Baykamın Son On Yıldan Seçkileri Kievde!

“Baykam, farklı bir kültürün getirdiği birikime, farklı bir kültürün içinden ürettiği dille ve aldığı kesitlerle yanıt üretmektedir. Bir yandan şiddetli bir Batı eleştirisi geliştirmekte ama diğer yandan Batı’nın ürettiği kültürü kendi içinde sahiplenmektedir. Duchamp’a bu şekilde yeniden dönüşünü ve onun türettiği ironi kavramını bu defa bizatihi Duchamp’la özdeşleştirerek ortaya koymasındaki temel dürtü budur: Kültürler arası etkileşim…”

-Hasan Bülent Kahraman (Tarihin Röntgencisi Kataloğu, 2013)

 

“Praxiteles’in ultra gerçekçi üzümlerini resmetmesinden bu yana, sanatçıların kafasını karıştıran asırlık bir soru vardır: Resmin düzlemi yanıltıcı gerçekliğe açılmış bir pencere midir, yoksa nüfuz edilemez dayanıklı düz bir yüzey midir? Duchamp, dönemin d.nüm noktasının anlaşılmasını sağlamak için bir pencereyi kararttı. Çok daha sonra, bir gözetleme deliğinden modernizm öncesi zamana ya da belki henüz gelmemiş ilerideki zamana son bir kez göz atan Etant Donneés’i gizlice yarattı. Bedri Baykam, dillere destan resim düzlemi ve Batı sanatının doğumundan bu yana resim yapma eyleminin başına bela olan bu çözümsüz paradoksla uğraşırken, bir yandan da sanatının ebedi ikilemini yeniden yapılandırıyor.”

-Kim Levin (‘BoşÇerçece üzerine’ Art News, Temmuz 2013)

İlginizi Çekebilir