Dünyanın Bilime, Bilimin Kadınlara İhtiyacı Var

L’Oréal ve UNESCO tarafından 1998 yılından itibaren verilmeye başlanan  L’Oréal- UNESCO Uluslararası Bilim Kadınları Ödülleri, dünya genelinde bilim kadınlarına destek veriyor.

Dünyanın Bilime Bilimin Kadınlara İhtiyacı Var! L’Oréal ve UNESCO tarafından 1998 yılından itibaren verilmeye başlanan  L’Oréal- UNESCO Uluslararası Bilim Kadınları Ödülleri, dünya genelinde bilim kadınlarına destek veriyor. Her yıl, uluslararası bilim dünyasında farklı  alanların gelişmesine katkıda bulunan 15 bilim kadını bu ödüle layık görülüyor. L’Oréal-UNESCO “Bilim Kadınları İçin” Ödülleri Afrika, Arap Devletleri, Asya-Pasifik, Avrupa, Latin Amerika ve Kuzey Amerika gibi ülkelerde 15 üstün araştırmacı ve parlak kadını belirliyor. L’Oréal Türkiye’nin de 16 yıldır katıldığı bu büyük organizasyonda bu yıl Türkiye’den bir aday, İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Baş Araştırmacılarından ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Sağ ödül kazandı. Bu ödül, uluslararası platformda bilimin ‘Rising Talent’ı olarak nitelendiriliyor. Kanserle savaş için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik araştırma ve çalışmalarıyla ‘uluslararası yükselen yetenek’ seçilen Doç. Dr. Duygu Sağ ödülünü, Fransa’nın Başkenti Paris’te UNESCO genel merkezinde düzenlenen törende aldı.

L’Oréal, ‘Dünyanın bilime, bilimin kadınlara ihtiyacı var’ ilkesiyle tüm dünyada 20 yıldır bilim kadınlarını burslarla destekliyor, bilimdeki cinsiyet eşitsizliğini değiştirmek adına önemli çalışmalar yürütüyor ve UNESCO ile beraber bilim dünyasının yetenekli kadınları seçerek onları bu yolda cesaretlendiriyor. L’Oréal Türkiye ise 16 yılda 88 bilim kadınını ödüllendirerek ‘Bilim kadınları İçin Programı’na en çok destek veren 5. ülke olarak öne çıkıyor. L’Oréal Türkiye ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından yürütülen programda bağımsız jüri tarafından seçilen 6 bilim kadını Uluslararası Bilim Kadınları Ödülleri için de aday gösteriyor.

 Dünyanın Bilime Bilimin Kadınlara İhtiyacı Var! 

DOÇ. DR. DUYGU SAĞ, PROJESİYLE KANSERİ KENDİ HÜCRELERİMİZLE YENMEYİ HEDEFLİYOR !

Her yıl dünya çapında 15 genç bilim kadınına verilen Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülünü, bu yıl Türkiye’den aday gösterilen Doç. Dr. Duygu Sağ kazandı. Duygu Sağ ödül töreninde yaptığı konuşmada; “İmmünoterapinin gelecekte kanser tedavisinin ana yöntemi olacağını öngörüyorum. Kanser immünoterapisi,  2013 yılında dünyanın en saygın bilim dergilerinden biri olan Science dergisi tarafından yılın “çığır açan buluşu” ilan edildi. Son yıllarda özellikle cilt, akciğer kanseri ve lenfoma tedavisindeki heyecan verici sonuçlar immünoterapinin kanser tedavisinde yeni bir umut ışığı olmasını sağladı. Gelecekte, immünoterapi kemoterapi ile desteklendiğinde yan etkisi mevcut tedavi yöntemlerinden daha az olan ve bir çok kanser türü için etkili tedavilerin geliştirileceği düşüncesindeyim. İmmünoterapinin uyandırdığı heyecan aslında içimizde var olan bir mekanizmayı etkin hale geçirmesinde yatıyor. Şöyle anlatayım: Her gün vücudumuzda minik tümörler oluşuyor ama bağışıklık yani immün hücrelerimiz bu tümörleri büyümeden ve kansere dönüşmeden yok ediyor.  Ama kanser hücreleri çok akıllı,  immün hücrelerini etkisiz hale getirmeyi ve onlardan kaçmayı başarıyorlar. Yani şöyle düşününün: Aslında vücudumuzda kanserle savaşabilecek stratejik yanı çok güçlü bir ordumuz var ama askerlerimizin silahları ellerinden alınmış. Biz immunoterapiyle immün hücrelerimize yani ordumuzun askerlerine silahlarını geri veriyoruz. Kanser hastaları için yüksek moral neden çok önemlidir? Çünkü yüksek moral immün hücreleri güçlendirir.  Bu nedenle, kanser tedavisinin immünoterapiden bağımsız düşünülmesi anlamsız olur. Cerrahi müdahale, kemoterapi ya da radyoterapiyle düşman püskürtülebilir ama ordu güçlendirilmezse düşmandan tam olarak ve sonsuza kadar kurtulmak her zaman mümkün olmayabilir.  L’Oréal –UNESCO’nun “Bilim Kadınları İçin ” Programı dahilinde aldığım bu burs ile yapacağımız araştırmamızın sonunda kanser ve immünoterapiye dair bazı soruların cevaplandırılmasını hedefliyorum.  L’Oréal – UNESCO Uluslararası Bilim Kadınları İçin programında ‘uluslararası yükselen yetenek’ seçilmekten dolayı çok gururlu ve çok mutluyum. Bu ödül beni ilerleyen dönemde yapacağım çalışmalar için daha da motive etti. Aldığım ödülü, Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün kadınlarına armağan ediyorum” diye konuştu.

Dünyanın Bilime Bilimin Kadınlara İhtiyacı Var!

L’ORÉAL TÜRKİYE’DEN BİLİM KADINLARINA TAM DESTEK!

L’Oréal ve UNESCO yirmi yıldan bu yana 3.022 genç ve yetenekli bilim kadınını araştırma burslarıyla destekledi. L’Oréal-UNESCO ‘Bilim Kadınları İçin’ bursları her yıl 117 ülkede düzenlenen ulusal ve bölgesel törenlerle kazananlara veriliyor. Her yıl verilen ulusal ve bölgesel burslardan 275 genç kadın yararlanıyor. Uluslararası Yükselen Yetenekler programı bu 275 bilim kadını arasından 15 bilim kadınını ödüle layık görülüyor.

Dünyanın Bilime Bilimin Kadınlara İhtiyacı Var!

L’Oréal Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Bige Mercan, yaptığı açıklamada; “Türkiye’den aday gösterdiğimiz Doç. Dr. Duygu Sağ’ın 117 ülkeden katılan 275 proje arasından ‘Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü’ almasından dolayı büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. L’Oréal Türkiye olarak bilim kadınlarını desteklemeye devam edecek,  bilimdeki cinsiyet eşitsizliğini sona erdirmeye dair çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Uluslararası platformda bilim insanlarının sadece % 28’i kadın. 1901 yılından beri verilmekte olan Nobel Bilim Ödülü sahiplerinin ise %3’ü kadınlardan oluşuyor. Ancak ülkemizdeki rakamlar çok daha güzel ve yarına yönelik umutlarımızı arttırıyor. 2015 UNESCO raporuna göre Türkiye’de 10 yılda bilim kadını sayımız 2 kat arttı. Bilim alanında kadınlarımızın payı %36 olarak öne çıkıyor. L’Oreal Türkiye olarak bu oranı arttırmak için tüm gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülkemizde pek çok önemli ve saygın bilim kadını var ve onların tanınırlığını arttırmak, bilim alanında cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmak açısından hayati öneme sahip. L’Oréal Vakfı 20 yıldan bu yana her sene alanında gerçekleştirdiği projelerle öne çıkan bilim kadınlarını UNESCO iş birliğiyle ödüllendirerek, bilimde kadın-erkek dengesinin gelişmesi için çalışmalar yürütüyor. Global platformda 20 yıldır düzenlenen bu etkinliğe L’Oréal Türkiye olarak biz de 16 yıldır katılıyoruz. Geçtiğimiz yıl ilk kez bu ödülü kazanmıştık. Bu yıl da Doç. Dr. Duygu Sağ ile 2. kez kazandık. 2 yılda üst üste gelen bu başarı bizi Doç. Dr. Duygu Sağ Hocamızı bu önemli çalışmadan ve ödülünden dolayı yürekten tebrik ediyor, bu güzel başarının bütün kadınlarımıza ilham vermesini ve gelecek yıllarda da Türk kadınlarının başarısını uluslararası platformda alkışlamayı diliyorum” diye konuştu.

Doç. Dr. Duygu Sağ – İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Baş Araştırmacılarından ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Sağ

Duygu Sağ, lisans eğitimini ODTÜ Biyoloji Bölümü’nde tamamladı. Daha sonra Louisville Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden burs almaya hak kazanarak mikrobiyoloji ve immünoloji master/doktora birleşik programı için ABD’ye gitti. Amerikan Kalp Vakfı’ndan Doktora Araştırma Bursu ve çok sayıda prestijli uluslararası ödüle layık görüldü. Doç. Dr. Sağ, 2015’te tersine beyin göçünü sağlamak için TÜBİTAK ve AB Marie Curie Araştırma Programı’yla yurda döndü. Nisan 2017’de Türk İmmünoloji Derneği tarafından verilen Işıl Berat Barlan Kadın Bilim İnsani Ödülü’nü aldı.

Ailesinde kanserden kaybettiği sevdiklerinin ardından kanser araştırmalarına yönelmiş olan  Doç. Dr. Duygu Sağ, Mesane kanseri başta olmak üzere kanser tedavisinde gerekli yeni ve etkili ilaçların keşfine ışık tutmayı planlıyor.

Dünyanın Bilime Bilimin Kadınlara İhtiyacı Var!

 For Women In Science / Bilim Kadınları İçin Projesi Hakkında

L’ORÉAL-UNESCO ortaklığında gerçekleşen ‘Bilim Kadınları İçin’  programı ile kadınların bilime olan katkısında farkındalık yaratmak ve bilim kadınlarına dikkat çekerek toplumları bilinçlendirmek hedefleniyor. Program ile başarılı kadın araştırmacılar tespit edilerek genç nesiller ile rol modellerin buluşturulması sağlanıyor. Programın uluslararası kısmında her kıtadan 1 üstün bilim kadını olmak üzere toplam 5 bilim kadını kıta ödülüyle ödüllendiriliyor. Ayrıca 15 bilim kadını da Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülüne layık görülüyor. Biyo-çeşitliliğin korunmasından genlerin sırlarını çözmeye, hastalıklar için çare bulmaktan, evreni keşfetmeye kadar; her kıtada, bilimin her seviyesinde çalışan bu olağanüstü kadınlar, hayatlarını bilginin ilerlemesine ve insanlığın iyileştirilmesine adıyorlar. Programın ulusal kısmında ise 40 yaş altı genç bilim kadınlarının araştırma ve projeleri burs ile ödüllendiriliyor.

Dünyanın Bilime Bilimin Kadınlara İhtiyacı Var!

L’ORÉAL-UNESCO ortaklığında gerçekleşen uluslararası ‘Bilim Kadınları İçin’  programında “uluslararası yükselen yetenek’ seçilen 15 genç bilim kadını:

AVRUPA

Doç. Dr. Duygu Sağ, Türkiye

Dr. Radha Boya, İngiltere

Dr. Agnieszka Gajewicz, Polonya

Dr. Anna Kudryavtseva, Rusya

Dr. Ai Ing Lim, Fransa 

AFRİKA VE ARAP  ÜLKELERİ

Dr. Areej Abuhammad, Ürdün

Danielle Twilley, Güney Afrika

Dr. Hanifa Taher Al Blooshi, Birleşik Arap Emirlikleri

Dr. Ibtissem Guefrachi, Tunus

ASYA-PASİFİK

Dr. Weang Kee Ho, Malezya

Dr. Hiep Nguyen, Vietnam

Dr. Yukiko Ogawa, Japonya

GÜNEY AMERİKA

Dr. Selene Lizbeth Fernandez Valverde, Meksika

Dr. Rafaela Salgado Ferreira, Brezilya 

KUZEY AMERİKA

Dr. Anela Choy, Amerika Birleşik Devletleri

İlginizi Çekebilir