Sema Güral Sürmeli’nin “Maskesiz Yüzler’’i

Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli’nin “Maskesiz Yüzler’’ koleksiyonunda yer alan ve geri dönüştürülebilir malzemelerle hazırlanan eserlerinden oluşan “GELECEK BİRLİKTE MÜMKÜN’’ adlı sergisi NG Enjoy Otel’de açıldı.

Sema Güral Sürmeli’nin “Maskesiz Yüzler’’i

Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli’nin “Maskesiz Yüzler’’ koleksiyonunda yer alan ve geri dönüştürülebilir malzemelerle hazırlanan eserlerinden oluşan “GELECEK BİRLİKTE MÜMKÜN’’ adlı sergisi NG Enjoy Otel’de açıldı. Sürmeli’nin sürdürülebilirlik temasıyla hazırladığı maskeler,  üniversite öğrencilerinin hayal ettiği tasarım yaklaşımlarını gerçeğe taşımasına, yenilikçi özgün çalışmaların yaratılmasına olanak sağlayan ve ikinci kez düzenlenen “Gülsüm Güral Tasarım Yarışması”nın değerlendirme toplantısı sonrasında sanat tutkunlarının beğenisine sunuldu.

Sema Güral Sürmeli’nin “Maskesiz Yüzler’’i

Sema Güral Sürmeli’nin bedensiz kadın ve erkek yüz formlarından oluşan “Maskesiz Yüzler” koleksiyonunda yer alan ve ekolojik sürdürülebilirliğe dikkat çeken eserlerinden oluşan “Gelecek Birlikte Mümkün” adlı sergisi, 5 Kasım’da NG Enjoy’da gerçekleşen açılışla sanatseverlerle buluştu. Serginin açılışına Gülsüm Güral, NG Kurucu Başkanı Nafi Güral, NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gülden Güral, Kütahya Porselen Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Berna Erbilek, seramik sanatçısı ve akademisyen Kemal Uludağ, endüstriyel tasarımcı ve akademisyen Füsun Curaoğlu, endüstriyel tasarımcı Kunter Şekercioğlu, endüstriyel tasarımcı ve akademisyen Çiğdem Kaya, endüstriyel tasarımcı Yiğit Özer, akademisyen Mutlu Kaya, seramik sanatçısı Ayşegül Türedi Özen, Action Painting Sanatçısı Kim Yong Moon, akademisyen ve seramik sanatçısı Oya Aşan Yüksel ve Hande Kazanova katıldı.

Sema Güral Sürmeli’nin “Maskesiz Yüzler’’i
Emir Sürmeli- Sema Güral Sürmeli-Onur Sürmeli

Kadın ve erkek arasındaki eşitliği porselen maskeler ile sanatseverlere aktaran Maskesiz Yüzler Sergisi’nin ilki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ithafen 5 Mart itibariyle Kütahya’daki NG Müze’de sergilenmiş ve büyük beğeni toplamıştı. Serginin ikinci durağı olan NG Enjoy’da, Maskesiz Yüzler koleksiyonunda yer alan ve geri dönüştürülebilir malzemelerle hazırlanan, bu sayede ekolojik sürdürülebilirliğe dikkat çekmeyi hedefleyen eserler sergileniyor.

Tüm eserler geri dönüşüme uygun atıklarla hazırlandı

Sergideki eserler, dört ayda 31,4 ton çelik, 8,4 ton alüminyum ve 320 kg plastik türevi atığı geri dönüşüme gönderen, porselen ve seramik kalıpların üretildiği NG Makine’den temin edilen atıklarla oluşturuldu.

Emir Sürmeli- Sema Güral Sürmeli-Onur Sürmeli

Geri dönüşüme uygun atıklara farklı bir bakış açısıyla yaklaşarak birer sanat eserine dönüştüren Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli, eserlerinde cinsiyet fark etmeksizin bir arada yaşayan bireylerin, hem sosyal hayatta hem de iş hayatında “biz” olabilmesinin önemine dikkat çekiyor. “Biz olabilmek ise hem gezegenimiz için hem de her bir birey için kurtarıcı bir güçtür” diyen Sema Güral Sürmeli, ekolojik sürdürülebilirliği ‘’Maskesiz Yüzler’’ koleksiyonu üzerinden şöyle ifade ediyor: ‘’Gezegenimizin en büyük düşmanı kim veya ne? Bunu hiç düşündünüz mü? Eskiye oranla daha çok hissettiğimiz ve ne yazık ki yaşamak durumunda kaldığımız orman yangınları, seller, heyelanlar… Bunun en büyük sebebi hepimizin bildiği gibi: iklim değişikliği. Nedeni ise maalesef, dünyamızın en büyük düşmanı olan insanoğlu! Peki, bunun için ne yapıyoruz? Geri dönüşüme ne kadar önem veriyoruz? Sanayinin neden olduğu çevre kirliliğini nasıl önlüyoruz? Bugün birlik ve beraberlik içinde gezegenimiz için bir adım atmazsak, onun için neler yapabileceğimizi de hiçbir zaman göremeyeceğiz. Unutmamalıyız ki, özellikle de yeni nesillerimiz için sürdürülebilir bir gelecek ancak birlikte mümkün. Maskeleri yaparken ben çok etkilendim ve duygulandım. Çünkü atık olarak gördüğümüz şeyler bizim vazgeçeceğimiz şeyler değil. Onları doğru yerlerde doğru şekilde kullanabilirsek bazen bir sanat eseri olur. Bazen de görmezden geliriz, geri dönüşüme gider. Bunların her birini yorumlamaya çalıştım. ’’

Gülsüm Güral Tasarım Yarışması ikinci kez düzenlendi

Üniversite öğrencilerinin hayal ettiği tasarım yaklaşımlarını gerçeğe taşımasına, yenilikçi özgün çalışmaların yaratılmasına olanak sağlayan, porselen ve seramik olmak üzere 2 kategoride düzenlenen “Gülsüm Güral Tasarım Yarışması”nda başvurular tamamlandı.

Ülkemizin önemli endüstriye tasarımcıları, seramik sanatçıları ve akademisyenlerden oluşan seçici kurullar, 5 Kasım’da NG Enjoy Otel’de gerçekleşen değerlendirme toplantısında bir araya geldiler.

Seramik Tasarım Yarışması’nda özgünlük, yaratıcılık, renk ve yüzeyin kullanımı, tasarımın mekân ile uyumu, tasarımın ticarileşme potansiyeli kriterleri ile; Porselen Tasarım Yarışması’nda sürdürülebilirlik, yenilik, işlevsellik ve uygulanabilirlik kriterleri çerçevesince değerlendirmeler gerçekleştirildi.

Değerlendirme toplantısı sonrasında konuşan Gülsüm Güral, “Adıma böyle bir yarışma düzenlendiği için çok teşekkür ederim. Adımı yaşatacak bu yarışma benim için çok özel” dedi. Sema Güral Sürmeli ise konuşmasında şunları kaydetti: “Annem Gülsüm Güral adına tasarım yarışmasını düzenlememizi canım babam Nafi Güral istedi. Herkesin örnek alacağı bir evliliğin, mutluluğun, tanıklığını yaptığımızı düşünüyorum. Bu anlamda annemin adını yaşatacak.  Bu yarışmanın hem üniversite öğrencilerine katkı sağlayacağını hem de sanayiyle iş birliğini taçlandıracak bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Bu sene ikincisini düzenlenen yarışmanın değerlendirme toplantısını gerçekleştirdik. Sürdürülebilirliğe, tasarıma gönül vermiş birçok isim jüride bize destek oldular. Katılımları için her birine teşekkür ediyorum. Bu sene konumuzu sürdürülebilirlik olarak belirledik. Çünkü dünya artık bambaşka bir yere gidiyor. Bizim de farkında olmamız gerekiyor. Bu farkındalık doğrultusunda konuşmaktan daha öte bir şeyler yapıyor olmamız gerekiyor.”

İlginizi Çekebilir