Çikolatanın Olmadığı Bir Dünya Hayal Edebiliyor Musunuz? Magnum, kakaonun sürdürülebilir kaynaklardan elde edilmesinin önemine dikkat çekmek için özel bir projeye imza attı.
Kakao tedariğinde yapılan yanlış tarım uygulamaları ve küresel ısınma nedeniyle 2059 yılına kadar kakao ağaçlarının tümü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Sürdürülebilir kaynaklardan kakao tedarik edilmediği takdirde kakao çekirdeği ve dolayısıyla çikolatanın da yok oluşuna şahitlik edebiliriz. *
Magnum, çikolatanın hammaddesi kakaonun çekirdeklerinin hem doğru kalitede olduğundan, hem de sürdürülebilirlik esaslarına uygun üretildiğinden emin olmak için, 2012 yılından beri Rainforest Alliance (Yağmur Ormanları Birliği) ile birlikte çeşitli çalışmalar yürütüyor. Kakaonun sorumlu ve sürdürülebilir kaynaklardan elde edilmesinin önemine dikkat çekmek ve konuyla ilgili farkındalık yaratmak için ise Magnum, 2059 projesini hayata geçirdi. Magnum, 2059 yılında çikolatanın olmadığı bir dünyadaki Magnum’u hayal ederek üzerinde çikolata kaplaması olmayan bir dondurma yarattı. Konuya dikkat çekmek için gerçekleştirilen Magnum 2059 projesi Kezban Arca Batıbeki, Ali Elmacı ve Ardan Özmenoğlu iş birliğiyle hazırlanan canlı bir sanat performansı gerçekleşti.
Magnum çikolatasından sanat eserlerine
Kezban Arca Batıbeki, Ali Elmacı ve Ardan Özmenoğlu tasarım çalışmalarına geleceğin Magnum’unu hayal ederek başladılar. Her bir sanatçının yarattığı eser, Magnum çikolatasıyla hazırlanan çikolata heykellerine dönüştü.
Ressam ve Fotoğraf Sanatçısı Kezban Arca Batıbeki, Magnum 2059 eserinde; etrafında yemyeşil yapraklar, çiçekler ve meyvelerle, rengarenk giysileri içinde, kafasında kakao tohumları taşıyan ama bir yandan Magnum’unu yiyen bir Afrikalı kadın figürüne yer verdi.
Her eserinde bir söylemi ve eleştirisi olan Ali Elmacı, Magnum 2059 eserinde; her iki yüzünde yer alan, gelecek nesillere bırakılan iki farklı dünyanın tasvirine yer verdi.
Türk ve küresel popüler kültüre ait ifade ve imgeleri altüst edişi ile tanınan Ardan Özmenoğlu, Magnum Kadın Tanrıçası bereketi ve toprağın verimliliğini temsil ettiğini söyleyerek eserinde Artemis’den ilham aldığını belirtti.
Tarih 2059 gösterdiğinde eriyen sadece çikolata olmayacak!
Etkinlikte 2019’dan 2059’a kadar yapılan ileri sayımla birlikte sanatçıların tasarladığı çikolata heykelleri eriyerek canlı bir sanat performansına dönüştü. Gerçekleşen performans ile Kezban Arca Batıbeki, Ali Elmacı ve Ardan Özmenoğlu’nun çikolatadan yapmış olduğu eserler bir anda erimeye başlayarak yok oldu, izleyiciler beyaz Magnum dondurmasıyla karşı karşıya kaldı. Deneysel bir performansa imza atan Magnum, kakaonun sürdürülebilirlik esaslarına uygun üretilmediğinde ve bilinçsiz tüketilmesine devam edilmesi durumunda 2059 yılında çikolatanın olmayacağının altını çizdi.
Performans sonrasında konuşma yapan Magnum Marka Müdürü Gizem Erbaş, “40 yıl sonra, yani 2059 yılında dünyada artık kakao ağacı kalmayabilir. Bizler de buna dikkat çekmek için bu geceyi düzenledik ve çikolatanın yok oluşuna vurgu yapmak adına 2059 yılının Magnum’unu çikolatasız yarattık. Bize destek olması ve mesajımızı güçlendirmesi adına çok değerli üç sanatçımızla biraraya geldik. Kendileri 2059 yılını hayal ederek ve günlerce çalışarak eşsiz birer sanat eserine dönüşen Magnum’larını yarattılar. Ama en önemlisi bu sanat eserlerini, günlerin emeğini eritmemize izin verdiler. Peki biz bunların hepsini neden yaptık. Aslında tek bir amacımız vardı. Magnum olarak Rain Forest Alliance ile birlikte çalışıyoruz. Çikolatamızı sadece ve sadece Rain Forest Alliance sertifikalı tarlalardan alıyoruz. Onlarla beraber projeler geliştiriyoruz, yatırım yapıyoruz. Bunu da sadece Magnum olarak biz yapmıyoruz, aslında Türkiye’de ve dünyada bunu yapan, sürdürülebilir tarım için çabalayan, yatırım yapan bizim gibi başka markalar da var. Bu markaların ortak noktası ise “Rain Forest Alliance” logosu. İşte bugün amacımız size bu logoyu tanıtmak ve hep beraber yaptıklarımızı azda olsa anlatabilmek. ” dedi.
Çikolatanın Olmadığı Bir Dünya Hayal Edebiliyor Musunuz? Rain Forest Alliance Türkiye Ülke Müdürü Osman Tekinarslan “Bizler Rain Forest Alliance olarak tarımın çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlarını farklı açılardan ele alarak toplumun ihtiyaçları üzerine çalışmalar yapmaktayız. Bizler her aktörün ne kadar önemli olduğunun bilinciyle üreticiler başta olmak üzere, markalar, devletler, sivil toplum kuruluşları ile birlikte tedarik zincirinin güvenirliği icin çalışmaktayız. Özellikle birçok şirketin bu bilinçle, faaliyetlerini gönüllü olarak sürdürülebilirlik çalışmalarına odaklaması, dünyanın ortak sorununa kolektif çözümler üretmek için bir araya gelmesi bizleri umutlandırıyor. Sizlerde bizim gibi kurbağayı takip edin ve ittifaka katılın. Siz de üzerinde bu logo olan ürünleri satın alın. Sürdürülebilir tarımı; gıda güvencesini temin ederek, bitkisel ve hayvansal ürünlerin, çevreyi, halk sağlığını, toplumları ve hayvan refahını koruyan tekniklerle üretilmesine destek olun. Bu yolculuğa destek olun ki bir çoğumuzun severek yedigi Magnum’u, etrafında var olan leziz çikolatası ile torunlarımız da tadabilsin.” dedi.
Etkinlik sonrasında tüketicilerin dikkatini çekmek ve konuyla ilgili farkındalık sağlamak için Migroslarda özel bir alan yaratılarak tüketiciler bilgilendirildi ve Magnum 2059’lar hediye edildi.