Kadın Dokunuşu Her Zaman Değerli Olacak

Koton’un Mor Oda Sohbetlerinin konuğu Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan’dı…

Kadın Dokunuşu Her Zaman Değerli Olacak

Kadın Dokunuşu Her Zaman Değerli Olacak! Koton’un Mor Oda Sohbetlerinin konuğu Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan’dı…

Koton’un düzenlediği Mor Oda Sohbetleri’ne konuk olan  Oxford Üniversitesi CRIC merkezi kıdemli öğretim üyesi ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, 2030 yılında bugünkü mesleklerin yüzde 80’inin robotlar ve yapay zeka tarafından yapılacağını belirterek, “Daralan istihdam olanaklarından en çok kadınlar etkilenecek. Kadınları robot ve yapay zekanın kullanılamadığı duygusal zekanın önem taşıdığı alanlar ve donanımı kurtaracak” dedi.

Koton etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirdiği ve ilham veren kadınları ağırladığı “Mor Oda Sohbetleri”nin ilk konuğu Oxford Üniversitesi CRIC merkezi kıdemli öğretim üyesi ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan oldu. Konuşmasında, kadın istihdamının tarihini ve ekonomi içindeki seyrini özetleyen Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, 20. Yüzyıla kadar kadınların minimal işlerde çalıştığını, gerçek anlamda ekonomiye dahil olmasının Dünya Savaşlarında milyonlarca genç ve üretken erkeğin hayatını kaybetmesiyle zorunlu hale geldiğini söyledi. Prof. Arıboğan, şunları söyledi:

“YENİ BİR KADIN MODELİ YARATILDI”

“20. Yüzyıla kadar kadınlar genellikle minimal işlerde çalıştılar ve evlerde uyguladıkları tasarruf yöntemleri ile aile bütçesine katkı sağladılar. 1. ve 2. Dünya Savaşı’nda genç ve üretken milyonlarca erkeğin hayatını kaybetmesiyle gerçek anlamda iş gücüne dahil olmaya başladılar. Sanayi devrimi sonrasında ise toplum bambaşka bir kadın modeli yarattı. Çok iyi okullarda, yurt dışında eğitim görmüş kadınlar çalışma hayatında yer almak istemiyor. Bitmek tükenmek bilmeyen hırsları, talepleri, beklentileri ve sürekli harcamaya teşvik edilen, iştahlı bir forma sokulan bir kadın modeli yaratıldı. Üretmeden tüketmek, harcamak istiyor. Bu yeni kadın tipi erkekler üzerinde büyük bir baskı unsuru.”

KADIN DOKUNUŞU HER ZAMAN DEĞERLİ OLACAK

Kadın Dokunuşu Her Zaman Değerli Olacak! 2030’da bugün var olan mesleklerin yüzde 80’inin robot ve yapay zekalar tarafından icra edileceğine değinen Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, buna rağmen “kadın dokunuşu”nun her zaman değerini koruyacağını söyledi. Arıboğan, şöyle dedi:

“Robotlar ve yapay zeka istihdam olanaklarını büyük boyutta azaltacak.  Var olan istihdam fırsatları ise genellikle erkeklerden yana kullandırılacak. Kadınlar evine dönmek zorunda kalacak. Çalışan kadının ekonomide yarattığı hareketi düşünürsek, bu durum döngüyü önemli ölçüde değiştirecek. Ancak IQ üzerine kurulu robot ve yapay zeka, EQ geliştiremediği için kadının güçlü olduğu duygusal zeka onu bu dönüşümden koruyacak en önemli özelliği olacak. Kadın dokunuşu her zaman kıymetli olacak”

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Endüstri 4.0’ın en çok eğitimsiz ve mesleksiz kadınları etkileyeceğinin de altını çizerek, bu dönemde donanımlı olmanın büyük fark yaratacağını söyledi.

Gülden Yılmaz: “21. Yüzyıl kadınların çağı olacak”

Kadın Dokunuşu Her Zaman Değerli Olacak! Türkiye’nin önde gelen kadın girişimcileri arasında yer alan Koton Yönetim Kurulu Üyesi ve Eş Başkanı Gülden Yılmaz, şirket içinde farkındalığı artıracak projeler geliştirdiklerini söyleyerek, bu konuda üstendikleri sorumluluğun Koton çalışanlarından toplumun geneline açılan bir yelpazede genişlemesini hedeflediklerini belirtti. 8 Mart haftası boyunca çeşitli etkinlikler ve projelerle hem şirket içinde hem de şirket dışına dönük olarak kadının iş hayatındaki önemini ve sorunlarını gündeme taşıyacaklarını ifade eden Yılmaz, “Şirket içinde bir Mor Oda oluşturduk. Bu odada 1-8 Mart tarihleri arasında kadın çalışmaları ve toplumsal alanda kanaat önderi olan farklı alanlardan önemli kanaat önderleri ile kadın çalışanlarımızı buluşturuyoruz. Bu buluşmalara yıl içinde farklı konuşmacılarla devam edeceğiz. Amacımız, kadınlarımızın kendi güçleri, hakları ve potansiyelleri konusunda daha fazla bilgi ve farkındalık sahibi olması” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir